смывающаяся светящаяся краска
пн, 12/04/2017

Як приготувати своїми руками фарбу, що світиться в темряві, яка змивається?

Іноді, особливо напередодні свята, хочеться прикрасити свій будинок, офіс чи вітрину магазину. Серед достатку способів декорування, на наш погляд, найунікальніший - це нанесення малюнків світлонакопичувальних фарб, що світяться в темряві, приготованої з люмінофора фірми Lumi-light - порошку, який світиться в темряві. Декор, що світиться, можна нанести, наприклад, на скло вікон або вітрин або інші глянцеві поверхні. Така незвичайна прикраса додасть особливого затишку та чарівної атмосфери свята, яка радуватиме гостей та відвідувачів. Після святкових веселощів та народних гулянь, нанесені до свята люмінесцентні малюнки можна змити звичайною водою.

Щоб самостійно приготувати фарбу, що змивається, яка світиться в темряві, нам знадобляться: люмінофор (пігмент, що світиться в темряві), цукор, вода і стаканчик для змішування. А для нанесення малюнка світлонакопичувальною сумішшю нам знадобляться пензлики, трафарет, і ганчірочка для протирання патьоків.

smyivayuschayasya svetyaschayasya kraska smyivayuschayasya svetyaschayasya kraska

Який люмінофор краще вибрати?

Люмінофор торгової марки Lumi-light буває різних кольорів та різних розмірів частинок. Можна вибирати будь-який колір порошку, що світиться з палітри, яка вміщує 11 кольорів.  Найяскравіше в темряві світитимуться класичні кольори. Це такі, що вдень наближені до білого кольору, а вночі світяться салатовим, блакитним та синім кольорами..

Фракцію люмінофора, тобто розмір частинок, можна вибирати будь-яку.  Порошок люмінофора дрібної фракції 25-35 мікрон нагадує борошно. Фарба, виготовлена з такого люмінофора, буде більш однорідна і зручна в нанесенні, а малюнок, більш витончений.  Такий люмінофор варто вибирати, якщо у вас деталізований ескіз або малюнок невеликих розмірів.  Люмінофор великої фракції 50-65 мікрон за розмірами нагадує манку чи соду. Малюнок виконаний з фарби, приготовленої з цього люмінофора буде більш шорсткий, але свічення великодисперсного люмінофора трохи яскравіше, порівняно з дрібним..

люмінофор

Як самому приготувати фарбу, що світиться, яка змивається?

Для приготування фарби, яка світиться у темряві, нам потрібно змішати порошок люмінофор та прозорий закріплювач.  Закріплювач - це речовина, яка здатна закріпити люмінофор на поверхні, щоб він не обсипався. У нашому випадку закріплювачем послужить цукровий сироп, тому що ми хочемо, щоб фарба змивалася. Значить, спершу приготуємо цукровий сироп. Для цього нам потрібно розмішати цукор та воду у пропорції 1:1. Щоб цукор краще розчинився, суміш можна трошки підігріти, при цьому інтенсивно помішуючи ложечкою.

Потім змішуємо приготований закріплювач (цукровий сироп) з люмінофором у пропорції 1:3 за обсягом (одна ложка люмінофора на три ложечки сиропу). Таким чином ми отримали фарбу, що світиться в темряві, яку можна наносити на будь-які глянцеві поверхні, а потім змивати звичайною водою.

Отриману фарбу обережно наносимо на заздалегідь знежирену поверхню. Фарбу, що світиться в темряві, можна наносити будь-яким способом: пензликом, валиком, розпилювачем або зануренням.  Але якщо ми використовуємо трафарет для нанесення нашого малюнка, то зручніше буде взяти пензлик, підійде будь-яка. У процесі роботи зі фарбою її необхідно помішувати, щоб консистенція була однорідною. Для того, щоб отримати чіткий яскравий візерунок, потрібно нанести фарбу в три шари. Тобто, кількістю шарів ми можемо регулювати прозорість (щільність нанесення) та яскравість свічення малюнка.

Ось так, дуже швидко, просто і не витратно можна прикрасити Ваші вікна чарівними малюнками, що світяться в темряві. А коли свята закінчаться, самостійно приготовлену світлонакопичувальну фарбу можна буде легко видалити за допомогою води..

Усього доброго і більше яскравих фарб у вашому житті!