люмінофор
сб, 10/15/2016

Виявляється, життя в неосвітлений час доби може бути таким самим яскравим і барвистим, як при денному світлі. Різнокольорові лампи, різні підсвічування зменшують темряву та сірість у нашому житті. А флуоресцентні фарби створені своїми руками змусять світитися все в темряві, використовуючи тільки ультрафіолетову лампу.

А як цікаво зустрічати навколо різні штуковини, що світяться! Вказівники, символи, малюнки. Або, наприклад, комбінезон, що світиться, на гуляючому ввечері з господарем собаці. Так не загубиться собачка навіть кишенькових розмірів.

Що це за фарба, яка світиться під ультрафіолетовим промінням?

Це матеріали, основу яких є пігмент люмінофор. Це пігмент, який має властивість накопичувати будь-яку світлову енергію, і в певних умовах віддавати її, видаючи яскраве кольорове свічення. Флуоресцентні пігменти починають світитися за умов темряви під впливом ультрафіолетової лампи.

До того, як ми розповімо, як зробити флуоресцентну фарбу самостійно, розповімо докладніше про її властивості та сфери застосування. При денному освітленні такі фарби мають звичайний колір: зелений, жовтий, фіолетовий, блакитний, оранжевий, синій, червоний, рожевий. А ось у темряві фарба стає яскравішою і світиться. Для цього потрібно лише включити УФ-лампу.

Флуоресцентні фарби активно використовуються в різних сферах промисловості для декорування продукції або зображення знаково-орієнтаційних елементів систем безпеки, в рекламі. Загалом скрізь, де потрібно привернути увагу.

Залежно від матеріалу, для покриття якого призначена фарба, що світиться, її поділяють на групи:

  • флуоресцентна – для металевих поверхонь (її використовують для нанесення оригінальних зображень на мотоциклах, автомобілях та інших видах транспорту);
  • самосвітящася - для тканин (використовують для створення малюнків та написів на футболках, рекламному текстилі);
  • рідина для покриття живих квітів на водоемульсійній основі;
  • флуоресцентна - для виробів зі скла та глянсових поверхонь (малюнки на склянках, фужерах, ялинкових іграшках, вітражних стеклах, авторське зображення на керамічній плитці);
  • самосвітла - для дерев'яних виробів (зображення на парканах, хвіртках, дерев'яних рамах, стінах);
  • флуоресцентна - для бетонних поверхонь та предметів з бетону, натурального та штучного каміння, для декорування фасадної цегли, плитки, бруківки, бордюрів.
  • самосвітящася - для друку на плівках (виготовлення наклейок, що світяться, рекламних брошур, флаєрів);
  • флуоресцентна - для покриття виробу із пластику, полістиролу, поліпропілену, полікарбонату;
  • флуоресцентна – для боді-арту.
  • Флуоресцентні та люмінесцентні фарби на основі люмінофораних пігментів є екологічно чистими продуктами.

Це цікаво

Наприклад, незвичайний пішохідний перехід, який не можливо не помітити на вулиці Хмельницького в Києві, зроблений зі світловідбиваючої бруківки. Зауважте, бруківка не пофарбована, а сформована з матеріалу з додаванням світловідбиваючої фарби. Цю дорожню розмітку неможливо помітити в нічний час.

Як зробити фарбу самому

Щоб отримати флуоресцентну фарбу, слід змішати порошок флуоресцентний з клейкою основою, підібраною під поверхню.

У яких пропорціях змішувати

Пігмент додавати 10-15% обсягу основи. Як основний матеріал можна використовувати лак та інші засоби з прозорою в'язкою середовищем, наприклад, клей, силікон, воскоподібні речовини, рідке скло і т.д. Флуоресцентний пігмент у носії не розчиняється. Тому, працюючи з флуоресцентною фарбою, потрібно її ретельно перемішувати до однорідної маси перед застосуванням та під час роботи для отримання рівного кольору та свічення.